Markauskas: Prezidentės pasisakymai apie kooperaciją – politika

Bronius Markauskas, Lietuvos žemės ūkio rūmų vicepirmininkas, sako, kad tiek AB „Rokiškio sūris“, tiek prezidentės Dalios Grybauskaitės pareiškimai tai tiesiog viešųjų ryšių akcijos, bet ne realus rūpestis ūkininkais. „Šiandien kooperacija ūkininkų neišgelbės, nes kooperatyvams mokama mažesnė kaina nei stambiems ūkininkams. Pieno rinkoje – perteklius“, – sako p. Markauskas.

Jis įvardija ir tai, kas galėtų pakeisti jėgų santykį. Tai ūkininkų suburti kooperatyvai, kurie turėtų perdirbimą. Kalbant paprasčiau – „Pienas LT“ statybų pabaiga. Dabar, kai žemdirbių rankose tik žaliava, galios svertai – perdirbėjų rankose.

„Prezidentė turi kažką pasakyti ir sako tai, kas jai šauna į galvą. Jos pasisakymai apie kooperaciją tai politiko, ne ekonomisto frazės“, – vertina p. Markauskas.

Dalia Gryabuskaitė trečiadienį kalbėjo, kad kooperacija Lietuvoje – iliuzija ir yra fiktyvi. Pasak jos, pieno gamintojai tik kooperatyvų pagalba gali vystyti savo derybinę galią.

Žemės ūkio rūmų vadovas prognozuoja, kad išliks tie, kurie sugebės išlaukti, kol ES sumažės pieno gamyba. Kitų šalių žemdirbiai, kaip Lietuvos, dirba nuostolingai. Dalis jų turės trauktis iš gamybos. Lietuvoje dar laikosi mišrūs ūkiai, kurie uždirba iš augalininkystės ir taip palaiko nuostolingą pieno gamybą.

Ūkininkų atstovas kritiškai vertina ir perdirbėjų kalbas apie tai, kad jie nebepajėgia perdirbti viso primelžiamo pieno.

„Rokiškio sūris“ vadovas Dalius Trumpa visada ras argumentų, kaip mokėti kuo mažesnę kainą“, – kritiškai pasisakymus apie tai, kad nebeužtenka perdirbimo pajėgumų, vertina vienas iš Žemės ūkio rūmų vadovų.
Informacija: www.vz.lt